Warmtepomp Feinsum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Geholpen door deze webpagina check jij alle details voor een warmtepomp in Feinsum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke info en tips en vind de voordeligste installateur in Feinsum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Feinsum? Middels onze expertise lees je zinvolle aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Feinsum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Feinsum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Feinsum

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij complex. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Feinsum benodigd. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo relevant als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eneco subsidie). Hoe kies ik een echte warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.300 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Feinsum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oud Zuilen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Feinsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Feinsum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Feinsum te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €3900 14 jaar
Water-water €17700 €4500 €5700 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarderadeel?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Feinsum kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2200 en €5450. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 131 prm geeft recht op €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de Oilon RE 35 ligt dit op €5.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Feinsum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Zuiddorpe plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw