Warmtepomp Zonnemaire

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker bekijk je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Zonnemaire. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Zonnemaire!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zonnemaire? Op onze website lees je belangrijke tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en jij checkt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zonnemaire?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zonnemaire?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zonnemaire

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Zonnemaire onmisbaar. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Atlantic verwarming). Hoe herken je een echte vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.700 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.000 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zonnemaire.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hoogland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zonnemaire

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zonnemaire

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zonnemaire vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1400 6 jaar
Lucht-water €4400 €2300 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €4200 €4600 10 jaar
Water-water €17700 €4400 €4900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Zonnemaire kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1600 en €5250. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-M-E-AC 221.C10 staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en bij de Emmeti EH1015DC krijg je subsidie tot €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zonnemaire

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in s-Graveland plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €400 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen