Warmtepomp Hoogland

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kiezen voor een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Door onze website check jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Hoogland. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hoogland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hoogland? Op deze pagina lees jij handige aanbevelingen. Klik op een item uit onze FAQ en je ontdekt rap alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hoogland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoogland?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogland

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Hoogland onmisbaar. De zoektocht naar een echte expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nefit warmtepompen). Hoe kies ik een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.500 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hoogland.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Someren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoogland

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogland te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1700 7 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €4600 €3000 10,5 jaar
Water-water €17600 €5100 €5500 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Amersfoort?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Amersfoort) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hoogland kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €4250. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Energie EST SB40plus300 biedt €5.900,00 subsidie en bij de Climaveneta BWR 0025T DHW2 is dit €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoogland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Brielle plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €300 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw