Warmtepomp Weteringbrug

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina lees jij praktische informatie aangaande een warmtepomp in Weteringbrug. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Weteringbrug!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Weteringbrug? Middels onze expertise bekijk je praktische tips & tricks. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Weteringbrug?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Weteringbrug?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weteringbrug

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Weteringbrug cruciaal. Het kiezen van een betrouwbare specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Bosch systeem). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Weteringbrug.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Havelte.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weteringbrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Weteringbrug

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weteringbrug uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €1200 6 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €5700 €4700 14,5 jaar
Water-water €18300 €5800 €5500 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haarlemmermeer?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Haarlemmermeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Weteringbrug kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 tot €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-804H-E1 + HWS-804XWHM9-E1 geeft jou €1.800,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSX16P50(**) krijg je €2.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Weteringbrug

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze producten verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Paesens plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen