Warmtepomp Westhoek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via deze webpagina bekijk jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Westhoek. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare details en vergelijk direct alle installateurs in Westhoek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westhoek? Op onze website lees jij handige info. Selecteer een onderwerp en je leest ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westhoek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Westhoek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westhoek

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Westhoek benodigd. Het selecteren van een vakbekwame installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARGO systeem). Waar vind ik een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westhoek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Haskerhorne.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Remeha, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westhoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westhoek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westhoek te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1500 €2000 7 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2800 8 jaar
Bodem-water €15000 €4000 €4600 10 jaar
Water-water €17900 €4300 €5700 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente het Bildt?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente het Bildt) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Westhoek geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 en €5700. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1404H-E1 + HWS-1404XWHM9-E1 biedt €2.200,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBH11(**)9W is dit €2.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Westhoek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Overdinkel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €395 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw