Warmtepomp Urmond

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze webpagina check je handige info aangaande een warmtepomp in Urmond. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Urmond!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Urmond? Op deze pagina doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de vragen hieronder, en ontdek meteen alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Urmond?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Urmond?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Urmond

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Urmond cruciaal. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sundez). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Urmond.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Eursinge-De-Wolden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.500 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Urmond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Urmond

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Urmond te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €2100 €2300 9 jaar
Bodem-water €14200 €5700 €2600 9 jaar
Water-water €18700 €5700 €4000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Stein?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Stein) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Urmond kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1200 – €5200. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Sinclair SHP180IRC-ERC geeft recht op €2.450,00 subsidie en aangaande de Climer HTM06 ligt dit op €1.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Urmond

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Nijeholtwolde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €385 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw