Warmtepomp Eursinge-De-Wolden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze website bekijk je nuttige info betreffende een warmtepomp in Eursinge-De-Wolden. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Eursinge-De-Wolden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eursinge-De-Wolden? Hieronder achterhaal je handige tips en adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Eursinge-De-Wolden?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eursinge-De-Wolden?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eursinge-De-Wolden

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Eursinge-De-Wolden aan te raden. Het kiezen van een deskundige installateur doet niet onder voor de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CLINT subsidie). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.350 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eursinge-De-Wolden.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ospel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eursinge-De-Wolden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eursinge-De-Wolden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eursinge-De-Wolden te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €2000 6 jaar
Lucht-water €4300 €2200 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4300 €3500 10 jaar
Water-water €17700 €4800 €5400 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Wolden?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente De Wolden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Eursinge-De-Wolden kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 – €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Clivet WBAN 82 S geeft jou €2.850,00 subsidie en aangaande de Oilon ECO 10 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eursinge-De-Wolden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zijderveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €395 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen