Warmtepomp Ospel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info op deze pagina ontdek je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Ospel. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Ospel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Ospel? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ospel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ospel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ospel

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel moeilijk. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Ospel onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Atlantic subsidie). Waar vind ik een deskundige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2021]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ospel.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Annen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Nefit, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ospel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ospel

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ospel te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1000 6 jaar
Lucht-water €5400 €2500 €2600 7 jaar
Bodem-water €15200 €3900 €3600 13 jaar
Water-water €17800 €5500 €5400 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Nederweert?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Nederweert) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Ospel is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de MDV RSJ-35/300RDN3-F1 heeft €1.100,00 subsidie en bij de Aermec ANL040H heb je recht op €1.950,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ospel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hoogenweg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €325 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen