Warmtepomp Hoogenweg

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze webpagina doorzoek jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Hoogenweg. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle bruikbare info en vergelijk direct alle installateurs in Hoogenweg!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hoogenweg? Via onze specialisten doorzoek jij bruikbare tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je ontdekt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hoogenweg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoogenweg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogenweg

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Hoogenweg cruciaal. De keuze van een geoefende expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mastertherm warmtepompen). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hoogenweg.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Snakkerburen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 en €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, AWB, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogenweg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoogenweg

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogenweg te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1000 5 jaar
Lucht-water €6300 €2100 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €3500 €3400 12,5 jaar
Water-water €17400 €5300 €5400 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hoogenweg is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1550 – €4800. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Energie EST SB16plusP heeft €2.800,00 subsidie en voor de Climaveneta BW-HT 0152 heb je recht op €6.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hoogenweg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bredevoort plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €270 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw