Warmtepomp Snakkerburen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Door de info op deze pagina check jij praktische informatie aangaande een warmtepomp in Snakkerburen. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Snakkerburen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Snakkerburen? Door onze experts bekijk jij bruikbare tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Snakkerburen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Snakkerburen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Snakkerburen

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Snakkerburen benodigd. De zoektocht naar een geoefende specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hitecsa warmtepompen). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Snakkerburen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Delfzijl.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Snakkerburen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Snakkerburen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Snakkerburen vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1100 4 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4500 €2500 13 jaar
Water-water €18500 €5900 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Leeuwarden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Snakkerburen kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 tot €5450. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Pico Energy NDA Nano L06EuC-n staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en m.b.t. de CIAT AQUACIAT ILD 200B krijg je subsidie tot €4.350,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Snakkerburen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Manderveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen