Warmtepomp Manderveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Manderveen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Manderveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Manderveen? Middels onze expertise doorzoek jij praktische info. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Manderveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Manderveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Manderveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Manderveen onvermijdbaar. De keuze maken voor een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Waterkotte warmtepomp). Wat is een ervaren warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Manderveen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wateringen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.500 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Manderveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Manderveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Manderveen te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2700 6 jaar
Bodem-water €14600 €5000 €4500 10,5 jaar
Water-water €18500 €4600 €5100 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tubbergen?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Tubbergen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Manderveen is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 en €5150. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de GREE GRS-CQ14Pd/NaD-M staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPC 04 Cool (232931) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Manderveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Exmorra plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €310 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen