Warmtepomp Exmorra

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Op de info op deze pagina achterhaal je relevante tips voor een warmtepomp in Exmorra. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische informatie en check prijzen van een installateur in Exmorra!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Exmorra? Via onze specialisten bekijk jij belangrijke tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Exmorra?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Exmorra?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Exmorra

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Exmorra benodigd. De keuze maken voor een erkende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check DPA subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Exmorra.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Otterlo.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Exmorra

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Exmorra

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Exmorra te analyseren.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2300 7 jaar
Bodem-water €14800 €5300 €4000 14 jaar
Water-water €18400 €4000 €4700 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Exmorra kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 en €6000. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 302 ST staat gelijk tot €6.300,00 subsidie en wat betreft de Oilon Junior GT 14 krijg je subsidie tot €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Exmorra

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Zonnemaire plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €390 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw