Warmtepomp Wateringen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina achterhaal je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Wateringen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Wateringen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wateringen? Via onze specialisten vind je praktische tips. Kies voor een item uit onze FAQ en vind binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wateringen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wateringen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wateringen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Wateringen onvermijdbaar. Het kiezen van een competente installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over TechniQ-Energy warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wateringen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Huins.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wateringen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wateringen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wateringen te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €2000 7 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2400 9 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €4300 13 jaar
Water-water €18100 €4600 €4600 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westland?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Westland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Wateringen geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 tot €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de TechniQ-Energy TQE-AIR-MONO-9KW biedt €2.100,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERGA08DV* icm EHB(H)(X)08D**** is dit €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wateringen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Otterlo plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €340 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen