Warmtepomp Huins

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina achterhaal je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Huins. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Huins!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Huins? Hieronder doorzoek je bruikbare info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt onmiddellijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Huins?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Huins?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huins

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Huins onvermijdbaar. De keuze maken voor een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTC installatie). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Huins.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ridderkerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huins

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Huins

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huins vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5200 €2200 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €5200 €3800 14,5 jaar
Water-water €18400 €4500 €4200 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Huins is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 tot €5350. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHBH08C9W geeft recht op €2.000,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5020.5 Ai NC (W/W) ligt dit op €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Huins

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Arcen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €265 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen