Warmtepomp Arcen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina vind je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Arcen. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige tips & tricks en check prijzen van een installateur in Arcen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Arcen? Op onze website doorzoek jij handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en jij bekijkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Arcen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Arcen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Arcen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Arcen cruciaal. Het selecteren van een bedreven warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Pico Energy). Hoe herken je een betrouwbare warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.250 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Arcen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Koog aan de Zaan.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arcen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Arcen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arcen vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1100 7 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €4200 14,5 jaar
Water-water €17800 €4700 €4400 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Venlo?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Venlo) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Arcen is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 – €4250. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Airwell HWHM-TDF190/1.5-H31 geeft recht op €1.100,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Zeta Rev HP 4.2 ligt dit op €4.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Arcen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Someren plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €295 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen