Warmtepomp Koog aan de Zaan

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Door onze website check jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Koog aan de Zaan. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle nuttige informatie en check prijzen van een installateur in Koog aan de Zaan!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Koog aan de Zaan? Op deze pagina bekijk je praktische tips. Druk op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Koog aan de Zaan?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Koog aan de Zaan?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koog aan de Zaan

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Koog aan de Zaan aan te raden. Het kiezen van een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Metro Therm). Hoe herken je een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.700 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Koog aan de Zaan.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Tricht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, Intergas, AWB, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koog aan de Zaan

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Koog aan de Zaan

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koog aan de Zaan uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1200 6 jaar
Lucht-water €6900 €1900 €2400 6 jaar
Bodem-water €14900 €5700 €4600 9,5 jaar
Water-water €18700 €4500 €5900 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zaanstad?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Zaanstad) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Koog aan de Zaan kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €5700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort 10 geeft jou €2.100,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PK-242KA (88SU2301SDPA5) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Koog aan de Zaan

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Den Ham plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €300 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen