Warmtepomp Den Ham

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels de info op deze pagina vind jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Den Ham. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke specificaties en check prijzen van een installateur in Den Ham!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Den Ham? Via onze specialisten vind je praktische tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en je vindt vlug alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Den Ham?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Den Ham?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Ham

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Den Ham aan te raden. Het kiezen van een doorgewinterde installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecensy systeem). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Den Ham.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Nieuw-Weerdinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Ham

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Ham

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Ham te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2300 7 jaar
Bodem-water €14500 €3600 €4300 13 jaar
Water-water €17200 €4400 €4100 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Twenterand?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel gezinnen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Twenterand) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Den Ham is alleen van toepassing op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 tot €4900. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AWR 0021MS DHW2 XE geeft jou €1.650,00 subsidie en voor de Galletti ENE040HS krijg je €5.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Den Ham

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Wehe-den Hoorn plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €370 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw