Warmtepomp Nieuw-Weerdinge

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Op deze website vind jij handige info over een warmtepomp in Nieuw-Weerdinge. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Nieuw-Weerdinge!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Weerdinge? Door onze experts lees je zinvolle informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nieuw-Weerdinge?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuw-Weerdinge?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Weerdinge

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Nieuw-Weerdinge onvermijdbaar. De keuze maken voor een erkende installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Western Airconditioning systeem). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuw-Weerdinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Wytgaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 en €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Weerdinge

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Weerdinge

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Weerdinge te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2100 6 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €4800 14,5 jaar
Water-water €18700 €5400 €4200 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Emmen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Emmen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Nieuw-Weerdinge is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 en €4300. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RASM6(V)NE heeft €2.900,00 subsidie en m.b.t. de Vaillant geoTHERM VWS 460/3 (G/W) (0010018423) heb je recht op €7.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nieuw-Weerdinge

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Haarlemmerliede plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €255 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen