Warmtepomp Wytgaard

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Op de tips van onze experts achterhaal je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Wytgaard. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wytgaard!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wytgaard? Op deze pagina doorzoek je handige informatie. Klik op een item uit onze FAQ en vind onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wytgaard?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wytgaard?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wytgaard

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Wytgaard onvermijdbaar. De keuze van een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thercon systeem). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wytgaard.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hillegom.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wytgaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wytgaard

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wytgaard uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1800 7 jaar
Lucht-water €4800 €2200 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €2600 13 jaar
Water-water €18600 €5700 €4400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Leeuwarden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Wytgaard is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €5450. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.C10 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en met betrekking tot de Dimplex LAK 14ITR krijg je subsidie tot €2.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wytgaard

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Rijkevoort plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 – €4400. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €375 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen