Warmtepomp Hillegom

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Via de tips van onze experts ontdek je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Hillegom. Hoe werkt het? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Hillegom!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hillegom? Op deze pagina bekijk je bruikbare tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je ontdekt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hillegom?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hillegom?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hillegom

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hillegom onvermijdbaar. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Dimplex warmtepompen). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hillegom.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sint Geertruid.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, AWB, Atag, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hillegom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hillegom

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hillegom te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2600 8 jaar
Bodem-water €15300 €4500 €4000 9,5 jaar
Water-water €17300 €5100 €4800 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hillegom?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Hillegom) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hillegom is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €4400. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ELCO Aerotop T32 EXT biedt €4.200,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SWP 371 is dit €5.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hillegom

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Bocholtz plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €3000 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €280 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw