Warmtepomp Haarlemmerliede

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het vervangen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina vind je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Haarlemmerliede. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Haarlemmerliede!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Haarlemmerliede? Hieronder bekijk jij zinvolle info. Druk op een item uit onze FAQ en jij bekijkt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haarlemmerliede?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Haarlemmerliede?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haarlemmerliede

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Haarlemmerliede aan te raden. De zoektocht naar een deskundige vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ECOTEQ installatie). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.250 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.000 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Haarlemmerliede.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rijkevoort.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €9.000 tot €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haarlemmerliede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haarlemmerliede

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haarlemmerliede vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4600 €2500 €2800 8 jaar
Bodem-water €14800 €4500 €3700 13,5 jaar
Water-water €18400 €5800 €5200 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Haarlemmerliede kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVX08S26(**)9W heeft €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5027.5 Ai RC (W/W) heb je recht op €4.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Haarlemmerliede

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Asperen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €255 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen