Warmtepomp Asperen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts achterhaal je tips en adviezen voor een warmtepomp in Asperen. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Asperen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Asperen? Op deze pagina lees jij zinvolle tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Asperen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Asperen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Asperen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij pittig. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Asperen cruciaal. De keuze maken voor een geoefende installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Samsung). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Asperen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kortenhoef.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Asperen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Asperen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Asperen te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €2400 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €3800 €3400 12,5 jaar
Water-water €17700 €5200 €5300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lingewaal?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Lingewaal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Asperen kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €5750. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec KHZ LW60/400 heeft €1.800,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning ZETA REV HP XT 6.2 heb je recht op €6.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Asperen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Spanbroek plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen