Warmtepomp Kortenhoef

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp. Aan de hand van deze website vind jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Kortenhoef. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Kortenhoef!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kortenhoef? Hieronder vind jij belangrijke adviezen. Klik op een onderwerp en ontdek direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kortenhoef?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kortenhoef?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kortenhoef

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Kortenhoef noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check NRGTEQ). Hoe herken je een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.000 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kortenhoef.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Tull en ’t Waal.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kortenhoef

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kortenhoef

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kortenhoef uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €2000 6 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2600 7 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4100 11 jaar
Water-water €18300 €4000 €4700 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Wijdemeren?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Wijdemeren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Kortenhoef geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 – €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 11 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-144 (88SH1481SDPN5) krijg je subsidie tot €5.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kortenhoef

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Denekamp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €255 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen