Warmtepomp Denekamp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Denekamp. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle onmisbare info en vergelijk direct alle installateurs in Denekamp!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Denekamp? Door onze experts check je bruikbare info. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Denekamp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Denekamp?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Denekamp

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Denekamp cruciaal. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek WaterFurnace systeem). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Denekamp.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuwebrug.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 t/m €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Intergas, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Denekamp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Denekamp

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Denekamp te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2800 8 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €4500 12 jaar
Water-water €18100 €4300 €5300 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dinkelland?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Dinkelland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Denekamp kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2400 tot €6000. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Climaveneta AWR 0041T DHW2 XE staat gelijk tot €1.950,00 subsidie en bij de Galletti ENX033HL krijg je subsidie tot €4.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Denekamp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Welsum plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €5000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €375 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen