Warmtepomp Wehe-den Hoorn

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is de keuze voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Op deze website vind jij alle details aangaande een warmtepomp in Wehe-den Hoorn. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Wehe-den Hoorn!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wehe-den Hoorn? Op onze website lees je praktische adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en je leest eenvoudig verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wehe-den Hoorn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wehe-den Hoorn?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wehe-den Hoorn

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Wehe-den Hoorn noodzakelijk. De keuze van een vakbekwame expert doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Trane warmtepomp). Hoe herken je een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wehe-den Hoorn.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Haarlemmerliede.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wehe-den Hoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wehe-den Hoorn

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wehe-den Hoorn uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1900 €1000 7 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4600 €4500 12 jaar
Water-water €18900 €4900 €4700 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Marne?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente De Marne) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Wehe-den Hoorn kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Templari Kita M 3Phase split geeft jou €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ004C(**)V + EHSHB04P30(**) krijg je €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wehe-den Hoorn

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oud Zuilen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen