Warmtepomp Ridderkerk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Via de tips van onze experts bekijk jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Ridderkerk. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ridderkerk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ridderkerk? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je handige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en je leest binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ridderkerk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ridderkerk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ridderkerk

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Ridderkerk onontbeerlijk. Het selecteren van een echte expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over AWB installatie). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ridderkerk.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Blije.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Atag, AWB, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ridderkerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ridderkerk

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ridderkerk te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1300 €2000 5 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2400 8 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €3900 10,5 jaar
Water-water €17700 €4800 €5000 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ridderkerk?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Ridderkerk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Ridderkerk is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 en €5850. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Monoblock 5.0 TS-S geeft jou €1.700,00 subsidie en aangaande de ARGO AEI1G50EMX + Emix krijg je €1.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ridderkerk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Koog aan de Zaan plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €255 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen