Warmtepomp Blije

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Op de info op deze pagina bekijk je handige info voor een warmtepomp in Blije. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Blije!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Blije? Door onze experts doorzoek je handige info. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en bekijk binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Blije?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Blije?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blije

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Blije benodigd. Het kiezen van een ervaren installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NRGTEQ warmtepomp). Hoe kies ik een handige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.000 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Blije.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Loo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blije

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Blije

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blije uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1000 5 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2000 9 jaar
Bodem-water €15400 €4100 €4800 13 jaar
Water-water €18000 €4700 €5000 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel gezinnen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Ferwerderadiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Blije geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 – €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Atlantic Alfea Extensa+ 16 heeft €2.450,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WW-HT 0151 heb je recht op €7.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Blije

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Tricht plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2900 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €320 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen