Warmtepomp Loo

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Middels onze website check je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Loo. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Loo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Loo? Op onze website doorzoek jij bruikbare aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en vind rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Loo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Loo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Loo

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel pittig. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Loo noodzakelijk. De keuze maken voor een ervaren warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Magic Thermodynamic Box warmtepomp). Wat is een competente warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Loo.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vught.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Remeha, AWB, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loo

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loo vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2400 9 jaar
Bodem-water €14800 €4900 €3200 10 jaar
Water-water €18500 €5600 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Duiven?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel huizen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Duiven) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Loo kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1250 en €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti MPIDC023H staat gelijk tot €3.050,00 subsidie en bij de NIBE F1345-30 krijg je subsidie tot €5.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Loo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ellertshaar plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €275 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw