Warmtepomp Ellertshaar

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website check je handige info m.b.t. een warmtepomp in Ellertshaar. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ellertshaar!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ellertshaar? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind meteen alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ellertshaar?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ellertshaar?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ellertshaar

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Ellertshaar onvermijdbaar. Het kiezen van een vakkundige specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check NEXTHERM verwarming). Waar vind ik een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ellertshaar.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Oosteind.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, Intergas, AWB, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ellertshaar

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ellertshaar

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ellertshaar uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2500 7 jaar
Bodem-water €14900 €5300 €4100 10,5 jaar
Water-water €17800 €5600 €4500 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ellertshaar kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 en €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Climer ECOHEAT-EH200 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en voor de Itho Daalderop WPU 65C (545-0461) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ellertshaar

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Wytgaard plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €315 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen