Warmtepomp Oosteind

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Via onze website ontdek je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Oosteind. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Oosteind!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oosteind? Door onze experts doorzoek je zinvolle tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en je leest vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Oosteind?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Oosteind?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosteind

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Oosteind onvermijdbaar. De zoektocht naar een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Viessmann verwarming). Wat is een erkende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oosteind.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Alem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosteind

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosteind

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosteind te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1700 7 jaar
Lucht-water €5400 €2500 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €4600 €3300 14,5 jaar
Water-water €18700 €4600 €4000 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oosterhout?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Oosterhout) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Oosteind kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2200 tot €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Magic Thermodynamic Box BMTB 130L biedt €1.100,00 subsidie en m.b.t. de ACM Kalte Klima SCAEY-P101HEP1 is dit €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oosteind

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hillegom plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen