Warmtepomp Delfzijl

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Op onze vergelijker lees je handige tips & tricks over een warmtepomp in Delfzijl. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Delfzijl!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Delfzijl? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij zinvolle info. Druk op een item uit onze FAQ en check eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Delfzijl?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Delfzijl?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Delfzijl

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Delfzijl onmisbaar. De keuze maken voor een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTA systeem). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.600 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Delfzijl.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Nieuw-Buinen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 en €18.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Delfzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Delfzijl

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Delfzijl uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1700 7 jaar
Lucht-water €4200 €2000 €2100 8 jaar
Bodem-water €14700 €4900 €2900 14,5 jaar
Water-water €18900 €4900 €4100 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Delfzijl?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Delfzijl) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Delfzijl is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 tot €4950. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AW 0071HT biedt €2.950,00 subsidie en m.b.t. de Galletti ENE030WL is dit €4.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Delfzijl

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Wateringen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen