Warmtepomp Bredevoort

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker doorzoek je relevante tips aangaande een warmtepomp in Bredevoort. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle praktische details en bekijk de tarieven via een installateur uit Bredevoort!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bredevoort? Middels onze expertise ontdek je handige tips. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bredevoort?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bredevoort?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bredevoort

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Bredevoort onontbeerlijk. De keuze van een geoefende vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Oilon warmtepomp). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bredevoort.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Manderveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bredevoort

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bredevoort

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bredevoort vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €2000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €2000 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4300 €4600 14,5 jaar
Water-water €17400 €5700 €4500 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aalten?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Aalten) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Bredevoort geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 en €5200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30AWH012XD heeft €1.950,00 subsidie en m.b.t. de CLINT CWW/K/WP 71 heb je recht op €4.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bredevoort

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Valkenburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €355 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen