Warmtepomp Annen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten investeren in een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels de tips van onze experts vind je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Annen. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Annen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Annen? Op onze website ontdek je praktische tips. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt direct alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Annen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Annen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Annen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Annen aan te raden. De zoektocht naar een bekwame vakman doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nefit). Hoe kies ik een vakbekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Annen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kolhorn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Annen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Annen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Annen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1700 7 jaar
Lucht-water €6900 €2100 €2000 8 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €4000 14,5 jaar
Water-water €17800 €5700 €5200 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Aa en Hunze?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Annen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €5000. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-14KW-H11 staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Geyser 2 MT 8 krijg je subsidie tot €1.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Annen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Snakkerburen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €260 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen