Warmtepomp Kolhorn

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Kolhorn. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Kolhorn!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kolhorn? Via onze specialisten vind je bruikbare informatie. Druk op een onderwerp en je vindt ogenblikkelijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kolhorn?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kolhorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kolhorn

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Kolhorn onvermijdbaar. Het selecteren van een geoefende installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Kodi). Hoe kies ik een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kolhorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Tjuchem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kolhorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kolhorn

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kolhorn uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1800 4 jaar
Lucht-water €6000 €1500 €2400 9 jaar
Bodem-water €14700 €5100 €3000 12,5 jaar
Water-water €17900 €4200 €5300 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Hollands Kroon) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kolhorn kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1450 tot €5550. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de ES AWT11-V5+ (AVH-30V1DE) biedt €1.750,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PK-219K (88SU215ASCPN5) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kolhorn

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Delfzijl plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €385 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen