Warmtepomp Tjuchem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina vind je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Tjuchem. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare info en check prijzen van een installateur in Tjuchem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Tjuchem? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij handige adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Tjuchem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Tjuchem?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Tjuchem

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Tjuchem aan te raden. De keuze maken voor een erkende expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen november 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Tjuchem.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Eldersloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tjuchem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Tjuchem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tjuchem vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1500 5 jaar
Lucht-water €4500 €1700 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €5400 €3100 12 jaar
Water-water €18500 €4100 €5000 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Slochteren?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Slochteren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in november 2022. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Tjuchem kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen november 2022).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Samsung DVM S HighEfficiency 2-pijps 10 pk + LT hydro unit geeft recht op €3.350,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta NECS-NR /B 0152 ligt dit op €4.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Tjuchem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nieuw-Buinen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €360 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen