Warmtepomp Eldersloo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Via onze website vind jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Eldersloo. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Eldersloo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Eldersloo? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij belangrijke aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en je ontdekt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Eldersloo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Eldersloo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Eldersloo

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Eldersloo cruciaal. Het kiezen van een doorgewinterde installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Western Airconditioning verwarming). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eldersloo.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Ooij.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 – €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, AWB, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eldersloo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eldersloo

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eldersloo te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1300 4 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4600 €3200 10,5 jaar
Water-water €18900 €5400 €4100 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Aa en Hunze?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eldersloo kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 tot €5900. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-K 0302P geeft jou €7.050,00 subsidie en m.b.t. de Itho Daalderop WPU 45CO (545-0442) krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eldersloo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Woudbloem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €305 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw