Warmtepomp Woudbloem

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door onze website doorzoek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Woudbloem. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle cruciale info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Woudbloem!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Woudbloem? Op onze website vind je belangrijke adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Woudbloem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Woudbloem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woudbloem

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk pittig. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Woudbloem noodzakelijk. De keuze maken voor een betrouwbare vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Stiebel-Eltron systeem). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Woudbloem.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hichtum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woudbloem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Woudbloem

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woudbloem te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2200 €2300 7 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3700 13 jaar
Water-water €17100 €4100 €4300 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Slochteren?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Slochteren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Woudbloem geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €4700. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.D13 geeft jou €2.300,00 subsidie en wat betreft de Dimplex DHW300 krijg je €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Woudbloem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Ridderkerk plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €310 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen