Warmtepomp Hichtum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Aan de hand van onze website bekijk je alle informatie voor een warmtepomp in Hichtum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Hichtum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hichtum? Op onze website bekijk jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en ontdek meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hichtum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hichtum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hichtum

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hichtum onontbeerlijk. Het selecteren van een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climer warmtepompen). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hichtum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Silvolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Nefit, Atag, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hichtum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hichtum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hichtum te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1900 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €3700 €4100 12 jaar
Water-water €17000 €5200 €4200 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Hichtum geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 – €5600. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de ELCO Aerotop T20R heeft €3.150,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWCV162K3 heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hichtum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Blije plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €395 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen