Warmtepomp Rottevalle

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Rottevalle. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Rottevalle!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Rottevalle? Via onze specialisten achterhaal je zinvolle info. Druk op een item uit onze FAQ en check ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Rottevalle?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Rottevalle?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Rottevalle

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Rottevalle onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hidros installatie). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2021]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Rottevalle.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Boxmeer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, AWB, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rottevalle

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rottevalle

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rottevalle uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1600 5 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2100 9 jaar
Bodem-water €15400 €5200 €3700 10,5 jaar
Water-water €17800 €5000 €4000 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Smallingerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Rottevalle is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 en €5950. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de NIBE AMS10-12 biedt €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Atlantic Alfea Extensa+ 8 is dit €2.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Rottevalle

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Lambertschaag plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €280 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen