Warmtepomp Boxmeer

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Op de info op deze pagina vind jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Boxmeer. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare details en ontdek de meest vakkundige installateur in Boxmeer!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Boxmeer? Via onze specialisten vind je nuttige tips. Druk op een van de onderwerpen en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Boxmeer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Boxmeer?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boxmeer

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Boxmeer noodzakelijk. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Wolf warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Boxmeer.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Maastricht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, AWB, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boxmeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boxmeer

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boxmeer vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1100 5 jaar
Lucht-water €5200 €2000 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €4300 12 jaar
Water-water €18800 €4400 €4000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Boxmeer?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Boxmeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Boxmeer is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 en €5900. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30AWH004XD geeft recht op €1.600,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CWW/K/WP 18 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Boxmeer

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Urmond plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €350 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw