Warmtepomp Maastricht

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Via de info op deze pagina ontdek je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Maastricht. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Maastricht!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Maastricht? Via onze specialisten lees je praktische tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Maastricht?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Maastricht?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maastricht

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Maastricht onmisbaar. De zoektocht naar een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermia warmtepomp). Wat is een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Maastricht.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Warten.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Nefit, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maastricht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Maastricht

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maastricht te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1100 7 jaar
Lucht-water €4800 €1900 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €3700 €3000 13 jaar
Water-water €17800 €4900 €5200 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Maastricht?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel woningen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Maastricht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Maastricht kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2850 – €4900. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 16F geeft jou €2.350,00 subsidie en wat betreft de SmartHeat Bravour-i 008 BWi krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Maastricht

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Eursinge-De-Wolden plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €290 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw