Warmtepomp Warten

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via warmtepompspot.nl lees jij alle informatie over een warmtepomp in Warten. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Warten!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Warten? Via onze specialisten vind jij zinvolle tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt binnen no-time alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Warten?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Warten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Warten

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is vrij complex. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Warten noodzakelijk. Het kiezen van een bedreven vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solvis warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Warten.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Grootegast.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €5.500 tot €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Warten

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warten uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4200 12 jaar
Water-water €17600 €4600 €5600 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Leeuwarden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Warten kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Technibel PHRIE177F heeft €2.400,00 subsidie en aangaande de Daikin EGSQH10S18(**)9 heb je recht op €2.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Warten

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Ospel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €390 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen