Warmtepomp Grootegast

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina check je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Grootegast. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle nuttige informatie en vind de voordeligste installateur in Grootegast!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Grootegast? Via onze specialisten bekijk je handige aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt vlug alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Grootegast?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grootegast?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grootegast

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Grootegast noodzakelijk. De keuze maken voor een bedreven installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Carrier installatie). Wat is een deskundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Grootegast.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rheden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Vaillant, Atag, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grootegast

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Grootegast

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grootegast uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1400 5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2700 9 jaar
Bodem-water €14300 €5400 €3500 10 jaar
Water-water €17600 €5300 €4300 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Grootegast?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Grootegast) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Grootegast kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 en €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSHB08P30(**) staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai (W/W) krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Grootegast

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Annen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €260 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen