Warmtepomp Rheden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aanvragen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website doorzoek jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Rheden. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Rheden!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Rheden? Middels onze expertise vind je bruikbare tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en jij checkt vlug verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Rheden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Rheden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Rheden

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Rheden onvermijdbaar. Het kiezen van een bekwame specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Alto refrigeration installatie). Hoe ben ik verzekerd van een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen augustus 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Rheden.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Blaricum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rheden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Rheden

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rheden te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1300 6 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2800 7 jaar
Bodem-water €14500 €4000 €4800 11 jaar
Water-water €17000 €5600 €4800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Rheden?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Rheden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in augustus 2022. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Rheden kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen augustus 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 en €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Monoblock 17 B-T biedt €2.500,00 subsidie en bij de ARGO AEI1G110EMX + HKCER + Emix300 is dit €2.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Rheden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Kolhorn plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €275 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen