Warmtepomp Blaricum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze website bekijk je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Blaricum. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Blaricum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Blaricum? Via onze specialisten doorzoek jij bruikbare informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Blaricum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Blaricum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blaricum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Blaricum benodigd. De zoektocht naar een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Metro Therm warmtepomp). Wat is een erkende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Blaricum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Loenen aan de Vecht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Atag, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blaricum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blaricum

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blaricum te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €1500 €2100 7 jaar
Bodem-water €14500 €4500 €4300 12,5 jaar
Water-water €17400 €4800 €4700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Blaricum?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Blaricum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Blaricum geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €5700. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ARTEL SHP16RL24 geeft recht op €2.500,00 subsidie en bij de Climaveneta WWH-HT 0151 ligt dit op €7.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Blaricum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Tjuchem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen