Warmtepomp Loenen aan de Vecht

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via deze website bekijk jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Loenen aan de Vecht. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Loenen aan de Vecht!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Loenen aan de Vecht? Via onze specialisten bekijk je zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Loenen aan de Vecht?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Loenen aan de Vecht?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loenen aan de Vecht

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Loenen aan de Vecht benodigd. Het selecteren van een competente vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over InterClima-MTA warmtepomp). Hoe kies ik een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Loenen aan de Vecht.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Vries.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €9.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, Intergas, Nefit, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loenen aan de Vecht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Loenen aan de Vecht

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loenen aan de Vecht te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1900 4 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2400 6 jaar
Bodem-water €14100 €3800 €4500 12 jaar
Water-water €18600 €5400 €4600 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Stichtse Vecht?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel Nederlanders wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Stichtse Vecht) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Loenen aan de Vecht is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 – €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti MPET061H geeft jou €5.750,00 subsidie en voor de NIBE F1245-5 (PC) krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Loenen aan de Vecht

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Eldersloo plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €305 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen