Warmtepomp Vries

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De opvolger van gas is een warmtepomp. Middels onze vergelijker check jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Vries. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Vries!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vries? Op onze website achterhaal je zinvolle tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Vries?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vries?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vries

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Vries onontbeerlijk. De keuze maken voor een geoefende specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Haier warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Vries.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Giethoorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Nefit, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vries

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vries

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vries te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1800 4 jaar
Lucht-water €5300 €2400 €2700 7 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4700 10 jaar
Water-water €18800 €5600 €4400 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Straks moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Tynaarlo) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Vries kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 en €5600. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 19 IK (235878) heeft €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSN-XIN 21 heb je recht op €1.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vries

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Ooij plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €285 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen