Warmtepomp Giethoorn

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door de tips van onze experts bekijk jij handige info betreffende een warmtepomp in Giethoorn. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale info en tips en check prijzen van een installateur in Giethoorn!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Giethoorn? Door onze experts lees jij handige tips. Klik op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Giethoorn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Giethoorn?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Giethoorn

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Giethoorn noodzakelijk. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Viessmann subsidie). Waar vind ik een handige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.200 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Giethoorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Polsbroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 en €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Intergas, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Giethoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Giethoorn

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Giethoorn te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €1500 €2300 8 jaar
Bodem-water €15100 €4100 €2700 10 jaar
Water-water €17300 €4000 €5600 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Steenwijkerland?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Steenwijkerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Giethoorn kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 en €4150. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin EBLQ011(**)6W1 staat gelijk tot €1.850,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 43 AH (W/W) krijg je subsidie tot €7.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Giethoorn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Akkrum plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €350 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen