Warmtepomp Polsbroek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk jij alle details aangaande een warmtepomp in Polsbroek. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Polsbroek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Polsbroek? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Polsbroek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Polsbroek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Polsbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Polsbroek benodigd. Het kiezen van een echte vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Technibel subsidie). Wat is een vakbekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2021]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Polsbroek.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Bennebroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Polsbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Polsbroek

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Polsbroek te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2100 9 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €4100 12 jaar
Water-water €17000 €5900 €5900 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lopik?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Lopik) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2021. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Polsbroek kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2021).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 – €4300. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-W85 VHA + EHPT20X-VM2C biedt €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec LW 81A-HT1 is dit €1.850,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Polsbroek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Kapel Avezaath plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €260 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen