Warmtepomp Bennebroek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het kiezen voor een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Middels onze website check jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Bennebroek. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle onmisbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bennebroek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Bennebroek? Via onze specialisten bekijk jij praktische tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest eenvoudig alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bennebroek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bennebroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bennebroek

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Bennebroek noodzakelijk. Het kiezen van een ervaren installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter warmtepomp). Hoe kies ik een aangesloten vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bennebroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lemiers.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Vaillant, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bennebroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bennebroek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bennebroek te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1400 4 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €5600 €4300 10 jaar
Water-water €18000 €4600 €5500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bloemendaal?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bloemendaal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bennebroek is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 – €5650. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWD 9050A-HMD 2 geeft recht op €2.600,00 subsidie en met betrekking tot de Carrier 61WG-030A ligt dit op €6.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bennebroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Teeffelen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €400 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen